top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverVirginia Jobse

Van werknemer naar ondernemer... dit is onze collega Corné!

De twijfel hebben of ondernemerschap wel iets voor jou is. Dat is precies de vraag die Corné had toen we hem leerden kennen.

We weten dat meer mensen deze twijfel hebben. Daarom drie vragen aan Corné, die jou wellicht helpen om de stap wel of niet te zetten naar ondernemerschap.


En als je besluit om de stap te nemen… bel ons dan zeker even op 😉. Projecten doen we graag samen!

Wat heeft jou over de streep getrokken?

Sinds maart 2021 maak ik af en toe al wat uurtjes voor mijn eigen onderneming. Ik had wel al de ambitie om dit op termijn uit te gaan breiden, maar omdat mijn vriendin en ik vorig jaar april samen een huis hebben gekocht vond ik het nog geen geschikt moment om de overstap te maken. Wij wonen er sinds oktober 2021 en ik wilde in elk geval eerst weten wat onze vaste maandlasten zouden worden, daarbij is het natuurlijk prettig als je een vast inkomen hebt. Als zelfstandige is dat risico uiteraard groter en zijn er meer onzekerheden.

In december had ik me voorgenomen om bij mijn werkgever van 32 naar 24 uur per week te gaan en daarmee van 8 naar 16 uur per week voor mijn eigen onderneming. Ewout en Virginia hebben mij toen benaderd met de vraag of ik hen voor langere tijd twee dagen per week wilde ondersteunen. Wij hebben hierbij een wederzijdse commitment afgegeven wat ervoor zorgde dat ik voor langere tijd al min of meer zekerheid had. Daarnaast is er in onze branche momenteel enorm veel werk te vinden. De aanzegging van ERP Guide om voor langere tijd twee dagen per week met mij samen te werken, was voor mij het zetje wat ik nodig had. Het was wel wat spannend, maar op dit moment is er in onze branche zo ontzettend veel werk te verrichten, dat de overige 3 dagen van de week ook al gevuld zijn. Ook al wist ik dat van tevoren ook al, het gebrek aan zekerheid hield mij nog tegen.

Hoe bevalt het tot nu toe?

Super! Naast het feit dat je meer vrijheid hebt, heb je ook het gevoel dat je echt iets aan het opbouwen bent. Daarnaast vind ik het ontzettend fijn samenwerken met Ewout en Virginia. We wisten al snel wat we aan elkaar hebben, afstemming gaat vlot en soepel en ik vind het reuze gezellig op kantoor in Herwijnen.

Waar je bij zelfstandig ondernemen niet omheen kan, is het zelfstandige gedeelte: je dient je eigen boontjes te doppen. Je moet je administratie bijhouden, randzaken als verzekeringen regelen, een logo, een website, et cetera. Dat vind ik allemaal geen probleem, maar het nadeel vond ik dat je écht op jezelf bent aangewezen: je kan complexe zaken met niemand meer bespreken en je hebt geen collega's meer. Door ERP Guide is dat nadeel verdwenen: het voelt alsof je toch nog collega's hebt en we denken vaak met elkaar mee in allerlei verschillende vraagstukken. Deze manier van werken vind ik ontzettend fijn. Ik heb dan ook geen moment spijt gehad dat wij deze samenwerking zijn aangegaan!

Tips?

Zelf vond ik het heel prettig om rustig aan op te bouwen. Ik begon met enkele uurtjes per week en leerde daarmee wat er allemaal bij komt kijken. Daarnaast had ik nog de zekerheid van mijn salaris uit loondienst. Het ondernemerschap ben ik stukje bij beetje gaan uitbreiden, waardoor je er als het ware wat meer 'in rolt'. Daarmee ben je iets beter voorbereid op wat er allemaal op je af gaat komen, kan je al een netwerk opbouwen en kan je op die manier wellicht al een opdracht vinden die je voor langere tijd zekerheid geeft.

Mocht je erover nadenken om direct de stap te maken van loondienst naar volledig zelfstandig, dan zou ik zeggen: luister naar je gevoel. Deze stap zetten blijft altijd spannend, hoe goed je jezelf ook voorbereid en hoe veel werk er ook te vinden is. Je laat een stukje zekerheid achter en gaat een nieuw avontuur aan. Je gevoel kan je vertellen of je er klaar voor bent: krijg je buikpijn als je eraan denkt, of begint er een vuurtje te ontbranden? Stel jezelf de vraag: zou ik het WILLEN? Als het antwoord daarop 'ja' is, komt de rest vanzelf. Als je iets écht wil, dan gaat het je lukken.


Comments


bottom of page