top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverVirginia Jobse

AFAS… weg ermee?

Eindelijk... een nieuw systeem binnen je organisatie. Nu wordt alles beter. Want AFAS kan je gemak, efficiënte en controle opleveren. Maar ook weerstand door angst voor verandering, onzekerheid over een nieuw systeem of zorgen over de impact die het kan meebrengen omdat een systeem nu eenmaal niet met één druk op de knop draait.


Hoe ga je om met die weerstand als organisatie?

 

Zorg voor goede communicatie

Communiceer duidelijk over de komende implementatie. Leg uit waarom het systeem wordt geïmplementeerd, welke voordelen het biedt en welke impact het zal hebben op de werkzaamheden. Zorg voor openheid en transparantie en biedt medewerkers een meldpunt waar zij vragen of zorgen kunnen delen.

 

Digitaal adoptie programma (DAP)

In hoeverre zijn jouw medewerkers digitaal vaardig? Als we binnen onze eigen klantenkring kijken, dan zien we dat goede toelichtingen voldoen of een webinar op een eerste werkdag helpt om de basisfunctionaliteiten onder de aandacht te brengen. Binnen andere organisaties zijn kerntaken niet gericht op een computerscherm, waardoor het veel lastiger is om gebruikers mee te nemen in de basis. Een DAP 'traint' gebruikers op het moment dat zij met een proces in aanraking komen. Geen training of informatie vooraf, maar direct uitleg (tot op veldniveau) wanneer het nodig is.

 

Betrek medewerkers

Betrek medewerkers bij de implementatie. Laat ze meedenken en geef ze de kans om feedback te geven. Door medewerkers te betrekken bij het proces, voelen zij zich meer betrokken en zullen zij zich meer verantwoordelijk voelen voor het succes van de implementatie.

 

Ambassadeurschap

Medewerkers die de positieve kant zien van de implementatie zijn goud waard. Koester deze mensen. Zij kunnen angsten wegnemen, de voordelen schetsen op langere termijn en aangeven wat de meerwaarde is.

 

Neem zorgen serieus

Wanneer medewerkers de moeite nemen om zorgen te uiten, neem deze dan serieus en ga hierover in gesprek. Er kunnen bijvoorbeeld punten naar voren komen die je ook weer kunt meenemen in je communicatie om medewerkers gerust te stellen.


Kortom...

Het verminderen van weerstand bij de implementatie van AFAS vereist een gestructureerde aanpak en betrokkenheid van medewerkers en belanghebbenden binnen de organisatie. Door middel van duidelijke communicatie, de juiste manier van training en ondersteuning, betrokkenheid van medewerkers en het serieus nemen van zorgen, kun je de weerstand verminderen en de implementatie van AFAS succesvol maken.


Kunnen we je helpen?

Als Team (ERP Guide) helpen we onze klanten elke dag met het efficiënter maken van bedrijfsprocessen binnen AFAS. Van communicatie tot aan optimalisatie. We helpen je graag.

bottom of page